maanantai 21. toukokuuta 2012

Kriittinen pyöräretki

Käytiin eilen (20.5.) sunnuntaina ajelemassa Kriittistä pyöräretki. mukaan oli ilmoittautunut alustavasti 170 henkilöä. Sateisesta kelistä ja jääkiekkopelistä johtuen epäilimme ettei paikalle tule kovinkaan montaa henkeä. Oli erittäin mukava huomata lähdön hetkellä että paikalle ilmaantui reilut sata pyöräilijää. Mukana oli paljon geokätköilijöitä, vasemmistolaisia ja tietenkin monta tuttua kilometrikisajoukkueesta.

Nimestään huolimatta tapahtuma ei ollut niin kriittinen kuin olettaa sopii. Oulussa on hyvät pyöräily mahdollisuudet ja niitä kehitetään jatkossa vielä paremmiksi, näin haluan uskoa edelleen. Tapahtuman ideana oli levittää pyöräilyn ilosanomaa ja osoittaa ihmisille että pyörä on nopea ja joustava liikkumisväline kaupungissa.

Kello 16 pääsimme itse asiaan eli suuntasimme tielle yhtenäisenä letkana. Rantakadulla letkaa vastaan tuli tumma Audi varsin provosoivasti kiihdyttäen letkan läheltä siten että vettä roiskui pyöräilijöiden päälle. Aleksanterinkadulta puistokadulle käännyttäessä saimme ahdettua koko letkan samalle korttelin mitalle, siihen ei kahdesta kaistasta huolimatta autoja sovi kuin pari kymmentä maksimissaan. Isokatua kohti pohjoista ajellessa kadun varrella oli katsojia jalkakäytävillä. Tottakai soittelimme kelloja tervehdykseksi kaikille. Isokadun ja saaristonkadun risteyksessä paikallisen liikennöitsijän linja-auton kuljettaja yritti  katkaista yhtenäisen kulkueemme, tästä käytöksestä emme peukuttamista enempää jaksaneet murehtia.

Hallituskatu oli erittäin rauhallinen ajettava, rautatienkadulle käännyttäessä joku autoilija hermostui ja kaasutti letkan ohi kovaa vauhtia vstaantulijoiden kaistaa käyttäen. Näitä muutamaa ikävää tapahtumaa lukuun ottamatta letka sai varsin mukavan vastaanoton, autoilijat malttoivat mielensä ja antoivat kulkueen ylittää risteykset turvallisesti. Autojen sisältä oli havaittavissa hymyjä ja iloisia ilmeitä, peukkuja nosteltiin ja taputuksia näytti tulevan. Isokadulta hallituskadulle käännyttäessä paikallisesta ravitsemusliikkeestä tuli useampi henkilö katsomaan kulkuetta vaikka peli on kesken.

Kerrassaan hieno tapahtuma ja näitä tullaan järjestämään lisää. Toivottavasti Oulun poliisi ymmärtää näiden tapahtumien tarkoituksen, eli pyöräilyn ilosanoman levittämisen ja liikennekasvatuksellisen merkityksen. Mikäli nyt letkaa olisi ollut vetämässä poliisi olisimme voineet järjestäytyä paremmin 2-3 pyöräilijän jonoihin jolloin tapahtuma olisi saanut ihan erilaista näyttävyyttä. Samalla olisi saatu varmasti aiemmin mainitsemani ylilyönnit kulkueen suhteen minimoitua. Tässä on linkki tuleviin vastaaviin tapahtumiin https://www.facebook.com/kriittinenletkaoulussa  Kadun "valtaaminen" joukolla oli sen verran mukavaa että moni aikoo tulla mukaan seuraavallakin kerralla ja tuoda kaverit mukanaan. Toivottavasti silloin saamme mukaan myös paljon niitä jotka normaalisti ajavat keskustassa vain autolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti