lauantai 10. marraskuuta 2012

Säännöt

Miksi ihmiset kuvittelevat tietävänsä säännöt jos eivät ole edes niitä lukeneet, muutettaisiinko sääntöjä mikäli ne toimisivat itselle mieluisalla tavalla? Tuskin sääntöjen muutokseen kauheasti tuhlattaisiiin aikaa silloin.
Kaikkien järjestöjen sääntöjä voidaan tutkia monelta kantilta ja aina niistä löytyy puutteita, voidaanko koskaan luoda sääntöjä jotka ovat tasapuoliset kaikille? Säännöt eivät voi olla sellaiset että ne tyydyttäisivät kaikkia, mikäli sellaiset säännöt pystyttäisiin luomaan loppuisi keskustelu aiheesta ja jossain vaiheessa joku huomaisi säännöissä puutteita. Sääntöjen puutteellisuudesta on kyettävä keskustelemaan asiallisesti ja kiihkottomasti, näin sääntöjä saadaan muokattua parempaan suuntaan. 
Onko meidän silti pakko luovia erilaisten tulkintojen välillä ja kyettävä löytämään säännöistä se pienin mielipahaa aiheuttava tulkinta, tämä olisi ilmeisesti paras vaihtoehto. Isoissa järjestöissä jokaisella on varmasti oma mielipiteensä asiasta, aivan yhtä oikea kuin jokaisella muullakin osallistujalla. Silti kokouksiin yleensä tuodaan pienen ryhmän kasaama ja perustelema ehdotus siitä kuinka asia etenee. Mikäli tämä esitys ei kokousväkeä miellytä tehdään vastaehdotus josta tarvittaessa äänestetään, tehdyn päätöksen mukaan sitten jatketaan työskentelyä. Puheenjohtajalla on tälläisessa kokouksessa erittäin suuri rooli ettei keskustelu pääse karkaamaan asiattomuuksiin vaan pysytään aiheessa.
Ihmiset koettavat vaikuttaa tehtävään päätökseen jollain tavalla, onko se sitten itsensä korostamista, säälin hakemista, vetoamista syrjintään tai toisten syyttelyä esimerkiksi populismista. Perimmäinen tarkoitus kaikissa tapauksissa on saada kokousväeltä ymmärrystä ja myötätuntoa omaa ehdotusta kohtaan ja pettymystä toisten esityksiä kohtaan. Mikäli toisten esityksiin oltaisiin tyytyväisiä ei omia esityksiä aiheesta olisi tarpeellista tehdä.
Mistä tämä aihe nousi esiin? Oululaisten omassa Kaleva lehdessä on menneiden viikkojen aikana puitu usean puolueen erilaisia sotkuja siitä kuinka erilaiset luottamustoimet pitäisi jakaa. Tästä syystä ajattelin naputella hieman omia tuntoja sekä kokemuksia siitä kuinka isoissa kokouksissa asiat saadaan etenemään.
Vaikka nyt eletään niin sanotusti suvanto vaihetta vaalien suhteen yritän mahdollisuuksien mukaan kirjoitella tänne jotain aina välillä. Seuraaviin kunnallisvaaleihin lähdetään ponnistamaan uudestaan ja työ sinne pitää aloittaa jo nyt. Luultavasti itselläni on mahdollisuus olla jossain luottamustoimessa vaikuttamassa seuraavan neljän vuoden aikana, mitään erityistä paikkaa en ole itselleni halunnut vaan olen jättänyt asiasta päätäntä vallan vasemmiston jakoryhmälle ja ylimääräiselle kokoukselle. 
Mikäli luottamuspaikkaa ei tulisi olen silti pystynyt luomaan viimeisen parin kuukauden aikana hyvän verkoston jota kautta pääsee vaikuttamaan asioihin ja kertomaan havaittuja epäkohtia niille jotka ovat päätöksiä tekemässä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti