sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Pössyttelyä

Paavo J. Heinosen avautuminen kokeiluistaan on nostanut keskustelua valtuutetun toiminnasta. Olen miettinyt tätä tapahtumaa ja selvitellyt omaa kantaani aiheeseen kannabis ja sen laillistaminen. Tätä mietiskelyä olisi tuskin tullut tehtyä ellei tuntisi ja seuraisi Paavon facebook sivua.

Kannabiksen haittoja puolustellaan vähäisiksi, ainakin käyttäjien puolella. Osa lääkäreistäkin tuntuu olevan tätä mieltä, ainakin kun verrataan ainetta alkoholiin ja tupakkaan. Alkoholin ja tupakan haittavaikutukset terveydelle tiedetään ja mikäli ne keksittäisiin nyt ei niitä saisi missään tapauksessa myydä tai käyttää.

Olen siis käynyt päässäni keskustelua siitä olisiko kannabis laillistettava Portugalin mallin mukaan vai ei. Käyttäjiä joka tapauksessa on mutta mikä on oikea kuvio suhtautua käyttöön? Käytön dekriminalisointi olisi ehdottomasti hyvä, silloin käyttäjillä olisi helpompi tunnustaa käyttö ilman vankila tuomiota ja hakeutua hoitoon. Rangaistusten sijaan pitäisikin pyrkiä käyttäjien hoitoon ohjaukseen.

Myynnin ja välittämisen suhteen nykykäytäntö on mielestäni parempi, rangaistavuus pitää säilyttää. Huumausaineiden käyttö pitää jollain rahoittaa, jos rahat ei riitä se rahoitetaan rikoksia tekemällä. Lasken tähän mukaan myös alkoholin käytön. Mahdollisuuksien mukaan pitäisi silti pyrkiä ongelmat selvittämään hoitamalla ei rankaisemalla.

Oma kantani aineiden käyttöön on kiellettyjen aineiden käyttöön on ehdoton ei. Toisinaan ihmisellä on tarve turruttaa tietoisuuden tajunsa ja se on tehtävä niillä keinoin kun se on laillista. Laiton käyttö synnyttää laittomia markkinoita jotka tuovat mukanaan omat lieveilmiönsä.

Kannabista käytetään käsittääkseni myös lääketieteessä kivun lievittäjänä, silloin kun käyttö on valvottua ja sille on perusteet niin päästään taas uudelle aaltopituudella aineen kanssa. Lääketeollisuus tekee jatkuvasti yhä tehokkaampia kemikaaleja joilla saadaan kivut voidaan lievittää, ei siihen tarvita kannabista.

Keskustelua on käyty Kalevan pääkirjoitusta myöden onko Paavo oikea henkilö valtuutetuksi? Mielestäni on, kuntalaiset ovat hänet sinne valinneet antamalla äänensä hänelle. Paavon poissaoloa kokouksista on ihmetelty, nopeasti somesta löytyi Paavon kannabiskokeilut mutta poissaolojen syyn etsiminen oli ilmeisesti liian vaikeaa pääkirjoittajalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti