torstai 24. lokakuuta 2013

Oulu tuhoaa maineensa pyöräilykaupunkina

Oulussa pyöräily liikennemuotona on ollut minun elinaikani vahva, valitettavasti pyöräily vähenee ihmisten siirtyessä yksityisautoiluun. Suuntauksen pitäisi olla juuri päinvastainen, autoilua pitäisi vähentää, suosia joukkoliikennettä ja pyöräilyä. Mitä tekee Oulun kaupunki? Oulun keskusta halutaan rakentaa tukkoon ja hankaloittaa pyörällä liikkuvien ihmisten asiointia keskustussa entisestään.

Hallituskadusta halutaan rakentaa kävelyn asemaa korostava bulevardimainen ratkaisu, jossa muutkin liikennemuodot ovat mahdollisia. Pyöräilijöille toteutetaan Oulun ensimmäiset pyöräilykaistat tälle alueelle. Pyöräkaistat jotka johtavat rautatienkadulta uusikadulle on hyvä alku, joka kaipaa jatkoa nopeasti. Rautatiekadun päähän pääsee pyöräilemällä rautatiekatua pitkin, uusikadun puoleisessa päässä voi matkaa jatkaa useampaan suuntaan.

Arinan suunnitelmat isokadun kattamiseksi ovat muuttuneet, kuin Lemminkäisen matkakeskus asuinrakentamiseksi. Tilan piti olla vapaasti kaikkien liikuttavissa ympäri vuorokauden, uusimmissa suunnitelmissa tarkoitus on sulkea kauppurienkadun ja pakkahuoneenkadun välinen tila yöksi. Onko suunnitelmissa huomioitu eri käyttäjäryhmiin kohdistuvat vaikutukset, keskustan asukkaat ovat jo ilmaisseet huolensa omasta turvallisuudestaan.

Keskustan ohittamiseksi pohjois-etelä suunnassa polkupyörällä jää tulevaisuudessa vain pari reittiä, aleksanterinkatu ja uusikatu. Idästä torille toivottavasti muotoutuu hallituskadun kautta järkevä väylä rantaan. Saaristonkatua pitkin pääsee, kun muistaa muutaman pikku jutun.

Uudenkadun risteyksen jälkeen siirry ajoradalle, Anttilan lastauslaituri sijaitsee tällä välillä, muista väistää vastaan tulevaa liikennettä. Isokadun jälkeen siirry kevyen liikenteen väylälle, tällä pätkälle on yksi vilkkaimmista linja-autopysäkeistä. Kirkkokadun ja aleksanterin väli ajetaan autojen seassa mukulakiveä pitkin. Aleksanterinkadun jälkeen siirry kadun vasemmassa reunassa kulkevalle kevyen liikenteen väylälle, miten se tapahtuu parhaiten on itsellä vielä mietinnässä.


Oulussa pitää alkaa tekemään töitä pyöräilyn ja joukkoliikenteen edistämiseksi, muuten näiden liikennemuotojen osuus tulee romahtamaan asutuksen siirtyessä yhä kauemmas keskustasta. Vanhalla maineella ja ratkaisuilla ei homma enää toimi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti