keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Päivän aiheet, päihteet ja verotettavat bonukset.

Pössyttely

Nuoriso haluaa herättä huomiota ja tekee paljastuksia päihteiden käytöstään, nyt vain odotetaan poliisin tarttuvan paljastukseen ja vähintään sakot paljastuksen kirjoittajalle, ennakkopäätös tapauksesta löytyy. Kirjoittaja ilmoittaa kannattavansa klassisia liberaaleja ajatuksia ja hyväksyvänsä käytön mikäli siitä ei aiheudu haittaa muille ihmisille. Haittaa varmasti syntyy päihteiden käytön aiheuttaman rahan tarpeen tyydyttämiseksi, omasuusrikoksia ja huumeissa hourailua pitkin kyliä ei voi katsoa häiriöttömäksi toiminnaksi.

Kirjoittaja väittää alkoholin tuottavan enemmän häiriötä yhteiskunnassa, alkoholi on laillista, toisin kuin huumausaineet. Tänä päivänä varmaan alkoholi ja tupakkatuotteet kiellettäisiin, mikäli aineet nyt löydettäisiin. Tupakkatuotteiden käyttöä pyritään jo rajoittamaan kiitettävästi, haitat on huomattu ja todistettu todellisiksi. 

Huumeiden käytön laillistamisesta hyötyisivät vain käyttäjät ja huumeiden välittäjät, ellei valtio perustaisi huumeluolia joissa käyttö olisi valvottua ja hinnat määrätty valtion toimesta. Käytön rangaistavuuteen pitäisi puuttua, rangaistukset eivät auta huumekierteeseen joutunutta millään tavalla. Pitäisi puuttua hoitoon pääsyyn, ongelman tunnistaneelle pitää antaa mahdollisuus päästä hoitoon ja palata yhteiskuntaan. 

Bonusten verotus

Virkamiehet ovat alkaneet tutkimaan mahdollisuutta S- ja K-ryhmien bonusjärjestelmien verottamiseksi. Tuntuu mielenkiintoiselta alkaa perimään veroja asiakkaiden saamasta alennuksesta. Bonusjärjestelmät on luotu aikanaan keskittämään ostokset tiettyihin kauppapaikkoihin, keskittämisestä on palkittu antamalla bonuksia asiakkaille. 

Verottaja ilmeisesti haluaisi tulkita keskittämisen sijoitustoimintana, sijoitustoimintana joka ei tuota voittoja. Mielenkiintoista on nähdä miten kaupparyhmät S ja K tulevat tähän vastaamaan, loppuuko bonusjärjestelmä ja bonukset siirretään suoraan tuotteiden hintaan. Toinen vaihtoehto on siirtyminen kaksoishinnoitteluun, bonuskortin omistavalle lasketaan alennus suoraan tiskillä henkilökunta-alennuksen tyyliin. Todellisuudessa tämä tulisi varmasti nostamaan tuotteiden hintoja, eivät kauppiaat halua hyvistä katteistaan luopua. 

Kaupparyhmät eivät varmasti tule nielemään kanta-asiakkaidensa verottamista aivan helpolla, eivätkä asiakkaat. Lähes jokainen toimija tarjoaa jonkinlaista kanta-asiakaskorttia ja sen mukanaan tuomia etuja, miten verottaja aikoo näihin alennuksiin puuttua. Kampaamossa joka kymmenes hiustenleikkuu veron hinnalla, elektroniikkaliikkeessä tuotteet -30% plus vero alennuksesta. Mielenkiintoista alkaa laskemaan mistä mitäkin kannattaa milloinkin ostaa.

Tätä kirjoittaessa tulikin asiasta jo uutta tietoa ja bonusjärjestelmä pysyy edelleen verottomana. Jäljessä lainaus Helsingin Sanomista, "Esimerkiksi S-ryhmän ja Osuuspankkien maksamat asiakasbonukset pysyvät verottomina, koska ne katsotaan asiakkaiden ostojensa perusteella saamiksi alennuksiksi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti