torstai 20. helmikuuta 2014

Rekisteröity parisuhde vs avioliitto

Asiasta aloite menossa eduskuntaan, eikä varmasti ole tulossa helppo päätös. Samaa sukupuolta olevat voivat rekisteröidä parisuhteensa, rekisteröinnillä on samat oikeudelliset vaikutukset kuin avioliiton solmisella.

Rekisteröidyssä parisuhteessa elävät eivät voi yhdessä hakea adoptiota, tai ottaa yhteistä sukunimeä. Yhteinen nimi ei ole avioliitossa elävillekään enää itsestään selvyys, enemmänkin poikkeus. Yleensä molemmat puolisot säilyttävät oman nimensä, itse taidan olla poikkeus nimen suhteen kun otin lisäksi vaimoni sukunimen.

Adoptio-oikeus herättää tässä laissa varmasti eniten tunteita. Aihe on arka monelle, jopa seksuaalivähemmistöille. Olen vuosien saatossa keskustellut monen seksuaalivähemmistöihin kuuluvan kanssa aiheesta, näistä henkilöistä vain murto-osa kannattaa adoptio-oikeutta. Itseni on yllättänyt erityisesti naisten vastustus adoptio-oikeuteen, ollaanko nyt viemässä eteenpäin setan vähemmistöön kuuluvien halua adoptioon?

Parisuhteen rekisteröineille soisin mahdollisuuden adoptoida toisen lapsen. En tiedä kuinka yleistä on toisen lasten adoptointi omaksi nykyisessä avioliitossa elävien keskuudessa, käsittääkseni kovinkaan moni ei ole tätä mahdollisuutta käyttänyt. Samaa sukupuolta olevien keskuudessa tätä mahdollisuutta varmasti käytettäisiin useammin.

Kirkon suhtautuminen asiaan on varmasti paljon kriittisempi kuin minun, itse en kirkkoon kuulu, enkä kannata kirkollisverojen perintää automaattina. Valtio ja kirkko pitäisi erottaa toisistaan. Annettakoon kirkon tehdä omat päätöksensä avioliittoon vihittävien sukupuolesta, valtio pystyy erittäin hyvin huolehtimaan maistraatin kautta virallisista parisuhteista ja avioliitoista. Joka haluaa juhlallisia seremonioita kirkossa voi ne suorittaa tai olla suorittamatta.

Miksi tämä asia nousi esille? Jo yllä mainitusta lakialoitteesta ja tietenkin twitterissä käydystä keskustelusta Juha-Petteri Pasman kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti