sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Eläkeuudistus 2014

Työmarkkinajärjestöillä ja valtiovallalla on kiire saada aikaiseksi eläkeuudistus, käytännössä uudistus tarkoittaa eläkeiän nostamista portaittain vuoteen 2025 mennessä. Keväällä olevat vaalit aiheuttavat painetta kaikissa neuvottelun osapuolissa, ratkaisuja on tehtävä. Mikäli tulosta ei synny, tuleva hallitus määrää toimenpiteet yksipuolisesti eläkeiän nostamiseksi.

Ammatillisen koulutuksen jälkeen useimmat siirtyvät työelämään, noin 20-vuotiaana rakennuksille, leipomoihin, kampaamoihin, teollisuuteen tai hoitoalalle. Työ on jalkojen päällä oloa, nostelua, tavaroiden siirtelyä, usein vuorotyötä. Eläkeuudistuksessa tulisi huomioida pelkän iän lisäksi työelämälle annetut vuodet, työaikamuoto ja työn kuormittavuus.

On aivan eri asia istua korkeakouluopintojen jälkeen päivätyöläisenä toimistopöydän takana, kuin tehdä fyysistä työtä kolmivuorotyössä tehtaalla tai hoitoalalla. Työhistoriaa kertyy helposti kymmenen vuotta enemmän toisen asteen opinnoista työhön siirtyneen eduksi. Fyysisen kuormittavuuden lisäksi vuorotyössä tulee henkinen kuormitus.

Kunnallista eläkeikäohjelmaa on uudistettu 1980-luvulta lähtien, uudistuksen seurauksena palomiesten eläkeikä on noussut 55:stä 63:n vuoteen. Nyt ollaan nostamassa poliisien eläkeikää 60:stä 63:n vuoteen. Kuinka monella meistä olisi realistiset mahdollisuudet selvitä fyysisesti vaativista työtehtävistä eläkkeelle täysin palvelleena?

Suuret ikäluokat ovat jääneet jo pääosin eläkkeelle, samaan aikaan eliniän ennuste on noussut vuosi toisensa jälkeen. Eläkeyhtiöiden rahat taisivat mennä edellisen nousukauden pörssihuumassa, joten kansalaiset saavat jälleen toimia maksumiehinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti