perjantai 3. lokakuuta 2014

Nato, ei kiitos.

Aiheesta on käyty pitkään keskustelua ja kansan suuri enemmistö on edelleen kanssani samaa mieltä, ei kiitos. Samaa mieltä huolimatta Krimin niemimaan kriisistä, joka aiheuttaa jännitteitä varsinkin entisen Neuvostoliiton alueella.

Suomi on taiteillut koko historiansa idän ja lännen välillä, taidokkaasti hyviin henkilösuhteisiin nojaten. Niinistön noustua presidentiksi on Nato-keskustelu noussut entistä tiheämmin puheenaiheeksi, eikö valtion päämies omaa riittäviä suhteita ja luottamusta idän suuntaan?

Suomen liittyminen Natoon olisi selvä merkki Venäjälle puolueettoman Suomen kääntymisestä lännen puolelle. Lennoston hankinnat on tehty Nato-joukkojen kanssa yhteensopiviksi, isäntämaa-sopimus kirjoitettiin vasta alle. Isäntämaa-sopimus ei ainakaan itselleni ole kauhean tarkasti auennut, miten se vaikuttaa Suomen puolueettomuuteen, tuskin vahvistavasti. Jatkossa neuvottelut Nato-jäsenyydestä tullaan varmasti avaamaan isäntämaasopimukseen vedoten.

Isäntämaasopimuksesta ei ole kauheasti annettu tietoja julkisuuteen, oikeastaan vain se, että vieraille joukoille on annettava ruoka- ja polttoainehuolto. Sopimuksessa on maininnat joukkojen teknisestä tasosta ja järjestäytymisestä, tämä johtuu mahdollisista yhteisistä harjoituksista. Nykyisen sopimuksen mukaan Suomen ei tarvitse ottaa vastaan vieraita joukkoja, tai lähettää omia joukkoja vieraisiin valtioihin.

Nato-jäsenyys toisi kieltämättä tiettyä turvallisuuden tunnetta, ainakin kuvainnollisesti. Suomen tukena ja turvana olisi maailman poliisi. Paljonko kyseinen turvallisuuden tunne tulisi maksamaan? Varmaan miljardeja asehankintoina, joukkojen siirtoina ja tietenkin velvollisuuden osallistua sotatoimiin siellä, missä milloinkin tuntuu olevan Yhdysvalloilla tarvetta turvata öljyn saantiaan.

Suomella on riittävän suuret joukot puolustamaan omaa maaperää, enkä näe mitään järkevää syytä miksi kukaan haluaisi vallata Suomen. Puoluettomana neuvottelijana olemme pystyneet säilyttämään asemamme tähän asti, miksei myös jatkossa. Mahdollisten sotatoimien kohdistuessa Suomeen, voimme pyytää apua tarpeen mukaan sekä idästä, että lännestä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti