perjantai 16. tammikuuta 2015

Kreikan velat

A-talk ohjelmassa 15.1. oli keskustelua Kreikan veloista. Vuonna 2010 alkaneen elvytyksen jälkeen Kreikan velkamäärä on vain kasvanut, ihmiset köyhtyneet, koulutus ajettu alas. Ohjelma herätti kysymyksiä, miksi mikäkin ratkaisu on tehty ja voitaisiinko niistä oppia Suomessa.
Kreikan liittyessä euroon kirjanpito oli kaksinkertaista, yksi sisäiseen käyttöön ja toinen EU:lle. Siitä huolimatta Kreikka otettiin mukaan euroon, vaikka Soinin mukaan kaikki tiesivät Kreikan kusettavan. Oliko saksalaisten ja ranskalaisten pankkien antama velka Kreikalle niin suuri ettei muuta mahdollisuutta ollut kuin ottaa Kreikka mukaan ja pistää eurooppalaiset maksamaan pankkien tappiot.
Kreikkaa vaadittiin lainojen saamiseksi tiukalle kulukuurille, olihan siellä monta kohtaa jotka vaativatkin korjausta, hulppeat eläkkeet, harmaa talous ja korruptio. Kansalaisten ostovoiman laskeminen ei tuonut toivottua tulosta, kansalaisista yhä useampi on joutunut köyhyysrajan alapuolelle. Syöksykierre on saatu pysäytettyä, nyt tarvii enää muuttaa suunta. Pankit euroopassa on pelastettu, olisiko nyt aika koettaa toisenalaista talouden korjausta lainoittamalla kreikkalaisia.
Elvyttävä talouspolitiikka voisi tässä vaiheessa toimia suunnan muuttajana. Kansalaisten ostovoimaa nostamalla saadaan sisämarkkinat nousuun ja sitä kautta myös ulkomarkkinat. Saataisiin kreikkalaiset fetat ja oliivit liikkeelle eurooppaan, matkustajat katsomaan antiikin nähtävyyksiä.
Kreikkaa on haluttu ulos eurosta, tässä vaiheessa väitetään ettei eurosta voi erota. Ei ole olemassa liittoa josta ei voi erota, euroalueen pelkona on Kreikan eroaminen eurosta ja pärjääminen omillaan. Kreikan eron seurauksena euroalue tulisi kutistumaan ainakin Espanjan, Italian ja Portugalin verran. Kaikilla näillä on ongelmia taloutensa kanssa. Itse en pitäisi huonona vaihtoehtona Suomen eroamista eurosta ja euroopan unionista, pääsisimme pelaamaan omilla ehdoilla maailmalle isoveli Ruotsin tavoin omalla valuutalla.
Euroalue tarvitsee elvytystä, nopeasti, Kreikassa kriisi laukesi käsiin vain nopeammin. Suomessa talous laskee, työttömyys ja tuloerot kasvavat. Kreikan kriisistä oppia ottamalla voi huomata ettei palkanalennuksilla saada työtä ja hyvinvointia. Talouden kääntäminen koko euroalueella lisää suomalaisen vientiteollisuuden kiinnostavuutta maailmalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti