perjantai 20. maaliskuuta 2015

Huippututkimusta Suomeen

Pyhäjärvellä toimii Euroopan syvin kaivos vielä muutaman vuoden ajan, kaivos on merkittävä työnantaja alueella. Kaivoksen toiminnan ehdyttyä, suunnitteilla oleva Laguna hiukkastutkimuslaitos on varteenotettava vaihtoehto. Hankkeen selvitystyöhön on käytetty 130 henkilötyövuotta ja 17 miljoonaa euroa, rahoitus on tullut Euroopan unionilta ja 14 maan yliopistoilta.
Pyhäjärvi sijaitsee hyvällä paikalla maantieteellisesti ja hyvien kulkuyhteyksien päässä. Maaperä alueella on vakaata, eikä lähistöllä ole tutkimusta haittaavia tekijöitä. Laguna tulisi työllistämään rakennusvaiheessa paikallisia kaivosmiehiä, arviolta neljäntuhannen henkilötyövuoden verran. Paikallisilla on paras osaaminen tarvittavien tilojen louhimiseen, jo valmiina olevien tilojen lisäksi.
Hiukkastutkimuslaitteiston kustannusarvio on 226 miljoonaa euroa ja rakennusaika kahdeksan vuotta. Pienemmän pilottihankkeen kustannusarvio on 50 miljoonaa ja rakennusaika neljä vuotta. Hiukkastutkimuslaitos toisi Suomeen merkittäviä ulkomaisia investointeja, nostaen Suomen asemaa huippututkimukseen panostavana valtiona.
Valmistuttuaan Laguna työllistäisi pysyvästi noin sata henkilöä, lisäksi työtä tulisi palvelujen tuottajille hotelli- ja matkailualalla. Vierailijoita hiukkastutkimuslaitokseen odotetaan vuosittain satoja.
Hiukkastutkimuslaitosta tukisi kaivokseen suunniteltu pumppuvoimala, pumppuvoimala olisi ensimmäinen Suomen maaperällä. Euroopassa on jo useita vastaavalla periaatteella toimivia voimaloita. Ideana on päästää vesi turbiinien läpi kaivokseen sähkönhinnan ollessa korkealla ja pumpata ylös halvan sähkön aikaan.

Valtion on otettava entistä suurempi rooli näiden hankkeiden edistämiseksi, jotta Pyhäjärvi ja lähialueet säilyvät elinvoimaisina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti