lauantai 6. kesäkuuta 2015

Oulu, lasten ja nuorten kaupunki

Lasten iltapäivätoimintaa on tuotettu Oulussa pääsääntöisesti järjestöjen kautta, palkkatuen turvin. TE-keskuksen työllistämismäärärahat on käytetty, eikä rahaa ole syksyn toimintaan luvassa. Tämä aiheuttaa ongelmia iltapäivätoiminnan järjestämisessä, luvattu iltapäivätoiminta on järjestettävä 1. ja 2. luokan oppilaille, haku iltapäivätoimintaan syksylle 2015 loppui maaliskuun puolessa välissä.
 
Järjestöiltä hankitun iltapäivätoiminnan loppumisen takia kaupungin omat nuoriso-ohjaajat keskittyvät iltapäivätoiminnan järjestämiseen. Järjestöt ovat tuottaneet yli puolet kaupungin organisoimasta iltapäivätoiminnasta. Kaikki muu toiminta loppuu, näppihaukka, ryhmäyttämiset, yökahvilat, pullopois, jne, niihin ei ole osoittaa resursseja kaupungin omasta henkilökunnasta. Syksyn ohjelmia ja aikatauluja on suunniteltu pitkä kevät, nyt suunnitelmat voidaan laittaa suoraan roskiin.
 
Iltapäivätoiminnan siirtyminen kokonaan kaupungille vaikuttaa nuorisotilojen käyttöön ja aukioloaikoihin, iltapäivätoimintaan paikan saaneet lapset käyttävät tiloja 11-17 välisen ajan. Tämä poistaa nuorisotiloista kaikki muut alakoululaiset, yläkoululaiset ehkä pääsevät tiloihin 17 jälkeen pariksi tunniksi. Aukioloaikoja joudutaan lyhentämään, nuoriso-ohjaajillakin on työaika jota pitää noudattaa.
 
Nuoriso-ohjaajien motivaation puutteesta ei toiminta ole kiinni, he ovat tehneet tärkeää työtä nuorten parissa ja tekevät sitä myös jatkossa. Nyt heidän pitkä jänteinen työ nuorten parissa romutetaan nopeiden säästöjen takia. Iltapäivätoiminnan ohjaaminen on tärkeää työtä, mutta sinne eivät kaikki mahdu.
 
Mitä voisimme tehdä ongelman ratkaisemiseksi? Aamupäivätoiminnan osalta koulujen aloittaminen 1. ja 2. luokkalaisilla 8.15 helpottaisi, muttei poistaisi ongelmaa iltapäivätoiminnan osalta. Voitaisiinko nuorisopalvelut tuottaa alaluokille suoraan koulun jälkeen kaikille avoimilla harrastekerhoilla? Toimintaan voitaisin ottaa avuksi koulunkäyntiavustajat, heille lisää tunteja ja töitä, tuntevat myös koulun oppilaat hyvin.
 
Alakoululaisten ovet nuorisotaloille halutaan sulkea. Uskallan väittää ettei tätä päätöstä tehdessä ole tehty minkäänlaista vaikutusten ennakkoarviointia, tehty päätös ei edistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Oulu, Scandinavian pohjoinen pääkaupunki haluaa romuttaa maineensa lasten ja nuorten kaupunkina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti