tiistai 8. syyskuuta 2015

Hallitus kiristää työntekijöitä

Hallitus julkaisi työllistämispakettinsa, työllistämisen ja talouskasvun aikaan saamiseksi. Nopeasti katsoen listalla ei ollut työntekijöille mitään kannustinta, ainoastaan ek:n vaatimia kurjistuksia työntekijöille.

Ensimmäisenä listalla sunnuntaityöstä maksettavat lisät, lisää pienennetään 25%. Tämä toimenpide näkyy erityisesti naisvaltaisella kaupanalalla, jossa sunnuntailisät ovat olleet monelle merkittävä tulonlähde. Moni joutuu tekemään kaupassa vajaita työviikkoja, kun kauppias ei halua antaa henkilöstölle täyttä 40 tunnin työviikkoa. Teollisuuden puolella varmasti moni vuorotyöläinen miettii onko viikonloppu työskentelystä saatava korvaus tasolla joka korvaa sosiaalisen elämän puutteen Tasa-arvolasien läpi katsoen naisten ja miesten väliset palkkaerot tulevat kasvamaan.

Julkisella sektorilla työskentelevien vuosilomaa lyhennetään kahdeksalla päivällä. Keitä muutos koskee ei mainita, nyt jo töissä olevia vai työuransa aloittavia. Tässä tapauksessa kolmas osapuoli tulisi muuttamaan alalla noudatettavaa yhteisesti sovittua työehtosopimusta, ei kuulosta reilulta.

EK on jo vuosia puhunut työntekijöille karenssia ensimmäisen sairauspäivän osalta. Nyt he sen saivat ja samalla sairausajan palkkaa leikataan kaksikymmentä prosenttia, ei tarvinnut asiasta ek:n käydä neuvotteluja ammattiliittojen kanssa asiasta, saivat vaatimansa hallitukselta korkojen kera. Karenssin seurauksena moni tulee työpaikalle flunssaisena etteivät ansiot vähene. Komentaako työnantaja jatkossa sairaana töihin tulevat kotiin, säilyykö siinä tilanteessa palkanmaksuvelvollisuus vai joutuuko karenssiin?

Kirkolliset pyhät (loppiainen ja helatorstai) muuttuvat palkattomiksi vapaapäiviksi, työaikaa lyhentämättä, ettei työaika lyhene ei pois sulje työajan pidentämistä. Onko työnantaja velvollinen tarjoamaan kaikille halukkaille mahdollisuuden työskennellä kyseisinä pyhäpäivinä, maksaen 75% pyhälisät. Tästä asiasta ei varmaankaan ole käyty keskustelua kirkon toimijoiden kanssa, lisää ek:lle kakkua tarjottimella. Tapakristityt varmasti nostavat tästä kauhean mekkalan, ainoat kirkolliset pyhäpäivät katovat.

Yksityisellä puolella työnantajan sosiaalimaksuja pienennetään 1,72 prosenttiyksikköä vuoden 2017 alusta. Tämä lisää yritysten kannattavuutta, ainakin osakkeenomistajat hyötyvät tästä, sosiaalimaksujen alentaminen pitäisi kohdistaa määräaikaisena yrityksille jotka investoivat ja työllistävät Suomessa. Tasaisesti kaikille tuleva työntantajamaksujen alentaminen ei lisää työllistämistä tai investointeja, hyvänä esimerkkinä toimivat aiemmat yhteisöveron kevennykset. Yhteisöveron kevennys vei valtion kassasta "vain" 800 miljoonaa vuonna 2014, valitettavasti nykyinen hallitus ei näe edellisen hallituksen tekemiä virheitä.

Mitä työntekijät sitten hallituksen esityksessä saavat? Mikäli satut työskentelemään yrityksessä jonka koko on yli kaksikymmentä henkilöä, muutosturvaan tulee oikeus työllistämistä tukevaan valmennukseen. Mitä se sitten tarkoittaa, sitä ei uutisessa kerrota. Onko valmennus palkallisena vai palkattomana? Kauanko valmennus kestää, sitäkään ei kerrota.

Tämän lisäksi työntekijöille luvataan työterveyshuolto kuudeksi kuukaudeksi työsuhteen päättymisen jälkeen. Mitä työterveyshuolto sitten kattaa, suurimmalle osalle työntekijöistäkään työterveyshuollon kattavuus ei ole selvä. Merkittävämpää työntekijöiden kannalta olisi nostaa työterveyshuollon minimitasoa kattamaan yleislääkäritasoisen sairaanhoidon tutkimuksineen ja toimenpiteineen. Pelkästä minimitason työterveyshuollosta irtisanottu ei voi juurikaan nauttia, pääsee käymään työterveyslääkärillä määräaikaistarkastuksess ja osallistumaan ehkä työpaikkaselvityksen tekemiseen.

Työtekijöille hallituksen esityksessä ei ole luvassa mitään konkreettista etua menettyjen etujen tilalle. Sen sijaan työnantajille tarjotaan kakkua ja kermavaahtoa kahdella isolla lusikalla, näin toimien hallitus tulee rikkomaan suomalaisen työmarkkinakentän neuvottelukäytännöt. Osakkeen omistajat kiittävät osinkoja nostamalla ja hankkiutumalla työntekijöistä eroon. Mielenkiinnolla jään odottamaan Suomeen näiden toimenpiteiden johdosta tulevia investointeja ja työpaikkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti