lauantai 23. tammikuuta 2016

Yksityistämistä

Joka päivä saa lehdistä lukea kuinka kuntalaisten palveluja yksityistetään. Tämän päivän lehdessä on juttua Posion kunnasta joka yksityistää sote-palvelunsa Coronarialle.
Sopimus on tehty seuraavaksi 12 vuodeksi, tosin sopimus on mahdollista purkaa seitsemän vuoden jälkeen. Tuossa ajassa kunnan omat palvelut on saatu ajettua alas, eikä toiminnan jatkaminen kunnan omana toimintana ole mahdollista ilman suuria panostuksia. Miten Coronaria onnistui saamaan sopimuksen? Ilman sopimuksen näkemistä ja tapahtumia ennen sopimuksen allekirjoitusta ei tähän asiaan pysty vastaamaan. Lehdessä kerrotaan yksi syy, Coronaria lupasi alentaa kunnan sote-menoja miljoonalla. Siitä kauanko alennettu hinta on voimassa ei tietenkään kerrota.
Yritysten tarkoitus on tehdä voittoa, joka jaetaan osinkoina omistajiensa hyvinvointiin. Työntekijöiden on turha odotella palkankorotuksia, saunailtoja, tai tekemänsä työn olosuhteiden paranemista.

Toinen juttu Kalevassa kosketti pysäköinninvalvontaa. Yksityiset pysäköinninvalvojat haluaisivat päästä markkinoille entistä aktiivisemmin. Tulevaisuudessa kunnallinen pysäköinninvalvonta voi olla pelkkä haave, yksityiset toimijat kiertävät sakottamassa autoja kaduilla.
Haastateltu pysäköintiyrityksen johtaja puolustelee sakotusta palveluna autoilijoille, "emmehän ravintolastakaan poistu maksamatta, tai ota pesulasta vain housuja kainaloon." Heidän valvomansa alueet ovat pääsääntöisesti kauppojen ja kauppakeskusten pysäköintialueita, joita asiakkaat käyttävät. Asiakkaat vievät kauppiaalle rahansa ja mahdollistaen kaupan toiminnan.
Ihmiset on opetettu asioimaan peltomarketeissa, seuraava vaihe on rahastaa heitä käyttämiensä kulkuneuvojen pysäköinnistä. Parkkipaikat vievät suuren määrän pinta-alaa tontista, eikä pysäköintipaikka ole tähän asti tuottanut mitään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti