maanantai 8. helmikuuta 2016

Leikataanko lomarahoja?

Yhteiskuntasopimuksesta neuvottelevat osapuolet miettivät lomarahojen määräaikaista leikkausta 25-30 prosentilla kolmeksi vuodeksi. Määräaikaisilla leikkauksilla ja veroilla on vain ollut ikävä piirre jäädä pysyväksi käytännöksi, esimerkkinä vaikka autovero, tai auton käyttömaksu.

Yleisesti lomaraha on 50 prosenttia vuosilomapalkasta, laskennallisesti nettovaikutus olisi palkansaajalle noin 270 euroa jos kuukausiansio on 3000 euroa. Lomarahasta on sovittu työehtosopimuksessa, vakiintuneella käytännöllä tai työsopimuksessa. Noin 10 prosenttia palkansaajista ei saa erillistä lomarahaa, heillä lomaraha on sovitettu kuukausipalkkaan mukaan. Näin laskien heidän ei tarvisi osallistua lomarahasta tehtävään säästöön mitenkään.

Lomarahan leikkaamisella olisi noin 1,1 prosentin vaikutus yksikkötyökustannuksiin, kohtuullisen suuri osa yhteiskuntasopimusneuvottelujen kokonaispaketista. Neuvotteluissa on mukana vielä helatorstain muuttaminen palkattomaksi ja työttömyysvakuutusmaksun ja työeläkemaksun siirtämisestä aiempaa suuremmalta osalta palkansaajan maksettavaksi.

Vaikka sairauslomakarenssi poistui neuvottelupöydästä, on edessä vielä tiukka vääntö sopimuksen aikaan saamisesta. Kovin hätä neuvottelujen etenemisestä on varmasti hallituksella. Ellei sopimusta synny joutuvat kolme ässää pakkolakien säätämiseen, jotka tullaan koeponnistamaan perustuslakivaliokunnassa ja Eu-tuomioistuimessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti