keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Kilpailukyky ja koulutusleikkaukset

Telkkarissa on juuri menossa eduskunnan välikysymyskeskustelu koulutusleikkauksista. Hallituksen toimet tuntuvat olevan varsin yksipuoliset valtiontalouden parantamiseksi, leikataan ja siirretään vastuuta kunnille.
Ennen vaaleja Sipilä ja Stubb olivat valokuvassa, jossa lupasivat ettei koulutuksesta enää leikata. Nyt näyttää siltä että pääsevät lopultakin toteuttamaan lupaustaan, koulutuksesta ei ole enää leikattavaa hallituksen aiemmin suorittamien leikkausten jälkeen.
Leikkauksia hallitus perustelee resursseilla, eikä onneksi tarvinnut leikata kaikkea ja annettiin kuitenkin rahaa hieman kehitykseen. Peitetään muumilaastarilla murtunut käsi, naurettavaa, mutta oikeasti muuta odottanutkaan tältä hallitukselta.
Yhteiskuntasopimuksen piti tuoda yrityksille halua investoida Suomeen, lehtien nettiversioita selaamalla ei näytä kilpailukykyloikka osuneen kohdilleen. Nokia ilmoittaa 1300 henkilön yt-neuvottelut Suomeen, erinomaista toimintaa yritykseltä jonka piti olla Suomen talouden veturi ja loputon kultasuoni. Onneksi emme vuosituhannen vaihteessa ajaneet alas perusteollisuutta ja siellä olevia työpaikkoja.
Hallituksen toimet tuntuvat olevan tällä hetkellä täysin käänteisiä normaali älyllä varustetun henkilön ajattelumalliin. Koulutusta kehitetään ryhmäkokoja suurentamalla ja leikkaamalla kehitystyöstä. Työpaikkojan luomisessa tuntuu olevan vastaava kuvio menossa, työssä olevilla teetetään enemmän töitä jotta saataisiin lisää työpaikkoja. Tähän mennessä kädessä on muutama tuhat työtöntä enemmän kuin vuoden alussa.
Tässä kirjoituksessa en viitsi edes alkaa käymään läpi eläkeläisiin ja lapsiperheisiin kohdistuvista säästöistä, siellä hallitus noudattaa ylempänä kerrottua linjaa. Helpompi on kiivetä perse edellä puuhun kuin saada Sipilän hallituksen ajatusmaailmasta koppia. Hallitus noudattaa selkeästi minimalistista maailman katsomusta, jossa vähemmän on enemmän. Tämä oppi tuntuu pätevän kaikkiin muihin ryhmiin, paitsi rikkaisiin osakkeenomistajiin, heidän rahoihin hallitus ei suostu koskemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti