perjantai 3. kesäkuuta 2016

Kilpailukykysopimuksesta

Kuulun Paperiliiton Oulun osastoon, ammattiosaston hallitus ja luottamusmiehet pitivät kokouksen jossa valmistelivat kannanoton Paperiliiton valtuustolle. Kannanotto on jäsenten luettavissa sivustolla www.paperi43.com. Niille jotka eivät sivustolle pääse kirjautumaan,  alla oleelliset kohdat kannanotosta tänne omien kommenttieni kera.

Paperiliiton ja Metsäteollisuuden kilpailukykysopimuksen mukaisesta neuvottelutuloksesta

Sipilän hallitus on käynyt neuvotteluja pakkolakien, yhteiskuntasopimuksen ja kilpailukyvyn nimissä. Käytännössä neuvotteluja on käyty siitä, miten sijoittajien tuotot turvataan. 

Hallitus haluaa turvata yrittäjien tulot ja lisätä tuloeroja, tämä lisää epävakautta työmarkkinoilla.

Paperiliiton Oulun osasto 43:n hallitus ja luottamusmiehet kävivät läpi Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliiton välistä neuvottelutulosta. Neuvottelutuloksesta päällimmäisenä tulee esiin 24 tunnin lisäys työaikaan, jos neuvottelutulos hyväksytään aloitetaan työajan lisäämiseksi paikalliset neuvottelut. Samaan aikaan Suomen pahimpien kilpailijamaiden työntekijäjärjestöt neuvottelevat palkankorotuksista ja lisääntyvästä vapaa-ajasta. 

Saksalaiset saavat samaan aikaan lähes 5% palkankorotuksia, ruotsalaisten neuvotellessa yli 2% korotuksesta palkkoihin, sekä lisääntyvästä vapaa-ajasta. Nyt saksalaiset ja ruotsalaiset eivät enää kelpaa ek:lle ja maan hallitukselle esimerkeiksi siitä miten tiukilla Suomen talous on, kilpailijamaita ovat nyt Kreikka, Portugali, Viro, Slovakia. Työnantajan saatua palkat näiden maiden tasolle, on vielä jonon jatkona Romania ja Bulgaria.

Oulun osaston pääluottamusmiehet pelkäävät, ettei paikallisia neuvotteluja tulla käymään aidosti. Neuvottelutuloksessa ”perälauta” on työnantajalle liian houkutteleva. Työajan vuosittainen pidentäminen tässä vaiheessa on ensimmäinen askel työnantajan haluamalla tiellä. Jatkossa saamme varautua entistä suurempiin vaatimuksiin tuottavuuden lisäämisen nimissä, miten käy suomalaisen neuvottelukulttuurin ja luottamusmiesten aseman?

Kun pää on saatu auki on seuraavana vuorossa lisää vaatimuksia työntekijöiden olojen heikentämiseksi. Työmarkkinoilla on ollut havaittavissa halu heikentää luottamusmiesten asemaa, tästä hyvänä esimerkkinä oikeudenkäynnit luottamusmiesten irtisanomisista.

Työsuojeluorganisaatio on huolissaan työntekijöiden jaksamisesta, erityisesti tavasta miten työpäiviksi muuttuvista v-päivistä ilmoitetaan. Seitsemän päivän ilmoitusaika on liian lyhyt, ilmoitusajan pitäisi olla huomattavasti pidempi. Suurella osalla työntekijöistä on elämää aidan ulkopuolella, lapsia, puolisoita, harrastuksia, luottamustoimia, jne.

Nopealla aikataululla tehtävät työajanmuutokset eivät sovi kovinkaan monelle. Työkierron jälkeen itse ainakin odotan vapaita perheen ja harrastusten parissa. Vuorotyössä harvinaiset viikonloppu vapaat menevät sosiaalisia suhteita ylläpitäen. 

Liiton tiedottaminen luottamusmiehille ja kentälle on viime vuosien aikana ontunut pahasti. Neuvottelun tuloksesta tiedotettiin seuraavana päivänä, kuitenkin iltapäivälehdet uutisoivat sopimuksen sisällöstä jo edellisenä iltana. Herää kysymys, onko liiton tiedotus luottamusmiehille ajan tasalla?

Liian usein ammattiosastoissa toimivat luottamushenkilöt joutuvat median tiedotuksen varassa antamaan lausuntoja jäsenille. Tämä ei ole tätä päivää, sähköiset viestimet on olemassa, jakelulistoja käyttämällä tieto luottamushenkilöille saadaan lähtemään samaan aikaan kun tiedote lähetetään medialle. 

Hyvää neuvottelutuloksessa on niin sanotun kriisilausekkeen puuttuminen. Tätä innokkaimmat voivat käyttää jonkinlaisena saavutuksena.

Tämän kappaleen lopusta leikkasin pätkän pois, itse olisin ollut realistisempi ja muotoillut kappaleen ainoasta hyvästä neuvottelutuloksessa. 

Työllisyyden ja kilpailukyvyn lisäämiseksi on aiemminkin käytetty pekkaspäiviä. 1980-luvulla pekkaspäivät luotiin työllisyyden lisäämiseksi. Nyt ammattiliitot ja hallitus ovat poistamassa pekkaspäivät työllisyyden lisäämiseksi. Pekkaset ovat jälleen ratkaisu ongelmaan, keino päinvastainen.

Tämä on kappale jonka sisällön työllisyysministeri Lindström eilen osoitti todeksi eduskunnan kyselytunnilla. Hän ei ole itsekään ymmärtänyt miten työajan pidentäminen lisää työpaikkoja.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti