torstai 16. helmikuuta 2017

Työnantaja aloitti mediasodan

Elinkeinoelämän keskusliitto, lyhyemmin EK päätti eilen 15.2. sanoa kaksikymmentä keskusjärjestösopimusta irti. Siellä on merkittäviä sopimuksia palkansaajille, kuten lomapalkkasopimus, irtisanomissuojasopimus, pöytäkirja jäsenmaksujen perinnästä, luottamusmiehen ja työsuojeluvaltuutetun toimeentuloturva työsopimuksen purkutilanteessa, sekä monta muuta sopimusta. Poimin tähän nopeasti muutaman merkittävimmän.

Kaikki nämä sopimukset tulevat olemaan seuraavissa työehtosopimusneuvotteluissa pöydällä ammattiliittojen ja työnantajaliittojen keskenään sovittavana. Ei tule olemaan helpot neuvottelut ellei aiemmin sovittuja papereita oteta pöydälle ja kirjoiteta uudelleen alle. Keskusjärjestösopimuksia on sovellettu erityisesti pienissä ammattiliitoissa, esimerkiksi palvelualojen ammattiliitossa joudutaan neuvottelemaan monta sopimusta uusiksi.

Ammattiliitot ja SAK ovat tulkinneet sopimusten irtisanomisen provokaatioksi, EK perustelee päätöstään sääntömuutoksella, jonka mukaan se ei enää neuvottele työehtosopimuksista. Tuleviin työehtosopimusneuvotteluihin EK:n päätös tuo huomattavasti lisää jännitettä ja häiriöitä työmarkkinoille. Metsäteollisuus ry ennakoi tilannetta aiemmin päivällä irtautumalla Suomen mallista, kilpailukyky-sopimus, yhteisöveron kevennykset ja työnantajamaksujen siirto työntekijöille kelpasi metsäteollisuudelle vielä syksyllä hyvin.

Odotan mielenkiinnolla mitä tekee Suomen hallitus, tai oikeastaan ihmettelen jos jotain tekee. Muistutuksena tässä suurimmat työmarkkinahäiriköt tältä vuosituhannelta, metsäteollisuus ry asetti paperiliittolaiset työntekijät seitsemän viikon työsulkuun 2005 sekä elintarviketeollisuuden työsulku 2010. Näiden rinnalla työntekijöiden mielenilmaisut ovat naurettavan pieniä häiriöitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti