maanantai 6. maaliskuuta 2017

Nuorten oikeudet paranevat

Keväällä 2016 kirjoitin Oulun kaupungin tarjoamista kesätyöseteleistä nuorille ja siitä kuinka suuri osa työnantajista käyttää nuoria hyväksi setelin turvin. Monet yrittäjät maksoivat nuorelle vain setelin arvon 280€ kahden viikon työstä, vaikka ohjeistuksessa oli työehtosopimuksen mukainen palkkaus. 

Vuonna 2015 nuorista 60% sai palkaksi vain tukisumman. Tilanne parani hieman viime vuonna, nuorista 60% sai palkkaa enemmän kuin 280€. Työnantajille tehdyn kyselyn mukaan syynä alipalkkaukseen oli tietämättömyys ohjeista, oman alan työehtosopimuksesta, osa koki nuorten olevan tehottomia. 

Kaupungin kanssa käymäni palaverit ovat edistäneet nuorten oikeuksia. Kesätyösetelin arvo on nostettu 310€ suuruiseksi, ohjeistukseen on lisätty selkeämmin työehtosopimuksen mukainen palkka tai tutustu työelämään ja tienaa ohjelman mukainen palkka. Kaupungin sivustolta ei selviä onko väärinkäytöksistä sanktiota. 

Lähes kaikkien kaupunkien kesätyöseteliohjeissa on sanktiolauseke, tukea ei makseta ennen virheen oikaisemista. Sanktiolausekkeesta huolimatta halukkuutta on ollut palkata nuoria töihin, kaupungin myöntämän tuen ansiosta nuoret ovat edelleen yrittäjille edullista työvoimaa kesäkiireisiin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti